Recikliranjem postojećeg do dizajna novog proizvoda

Tematska žirirana izložba RECYCLE sekcije za produkt dizajn hrvatske udruge Ulupuh posvećena je raznovrsnim idejama 50 hrvatskih primijenjenih umjetnika za recikliranje postojećih zastarjelih ili neiskorištenih predmeta i materijala pri dizajniranju novih proizvoda. Izložba je otvorena u četvrtak, 24. travnja u zagrebačkoj Galeriji Ulupuh u Ilici 13 i traje do 9. svibnja. Kustosica izložbe je Ksenija Foretić.

Jedna od autorica koja izlaže na ovoj žiriranoj izložbi je naša profesorica dr. sc. Sanja Rocco, koja je i dizajnerica. Njen rad je malena etno torbica koja je izrađena od starinskog ubrusa s detaljem bušene čipke i vrpcom šestinskog uzorka. Torbica je pobudila veliko zanimanje posjetitelja i mogla bi predstavljati uspješan hrvatski suvenir. Suradnica na projektu je Jadranka Pipić, tekstilna inženjerka.

Na izložbi se mogu vidjeti brojne ideje iz raznih područja primijenjenih umjetnosti, od mode preko dizajna uporabnih predmeta do arhitekture. Dok će neke od ovih ideja možda ostati nerealizirane, ima i onih koje su već u proizvodnji. U današnjem svijetu ograničenih resursa i brojnih loših posljedica masovne industrijske proizvodnje te utjecaja na ljudsko zdravlje i klimatske promjene, svako promišljanje u pravcu recikliranja i cirkularne ekonomije je poželjno i poticajno.

Otvorenje ove izložbe posjetile su i studentice druge godine prijediplomskog studija marketinga u sklopu terenske nastave iz kolegija Razvoj proizvoda i dizajn. Tema njihove slijedeće vježbe će biti vezana upravo uz mogućnosti reciklaže u dizajnu.