Kako i kada zatražiti povišicu na radnom mjestu

Radiš već dulje vrijeme, svakog dana daješ svoj maksimum, a tvoje su ideje učinile pomak u poslovanju tvrtke? Možda je vrijeme da napraviš iskorak i izboriš se za bolja primanja.

Radiš već dulje vrijeme, svakog dana daješ svoj maksimum, a tvoje su ideje učinile pomak u poslovanju tvrtke? Možda je vrijeme da napraviš iskorak i izboriš se za bolja primanja.

POKAŽI INICIJATIVU, ZATRAŽI SAVJET

Želiš li napredovati, morat ćeš to reći i nadređenima. Otvoreno porazgovaraj o tome u kojem se smjeru želiš razvijati i objasni zašto te baš taj smjer zanima. Ova je inicijativa s tvoje strane jako važna, ali ti je još dodatno podebljaj traženjem savjeta. Nakon što objasniš svoje želje, pitaj postoji li način da još bolje obavljaš posao na trenutnoj poziciji, ali i što je sve potrebno da dođeš do željene uloge. Obično s promaknućem dolazi više odgovornosti, ali i novi korak u tvojoj karijeri. Bez brige, viša pozicija sa sobom obično donosi i povišicu.

POGODI PRAVO VRIJEME

Vrlo brzo nakon što ostvariš značajnije rezultate u svom dijelu zaduženja, pravo je vrijeme da zatražiš povišicu. Tada je tvom poslodavcu tvoj uspjeh još uvijek svjež i veća je vjerojatnost da će te poželjeti nagraditi. Kad dolaziš na sastanak, argumente moraš bacati iz rukava. Upravo je to razlog zašto se moraš dobro pripremiti. Improvizacija te neće daleko dovesti pa je dobro imati spreman govor. Stavi na papir sve razloge zašto trebaš dobiti povišicu, a naravno, nemoj se zaboraviti referirati na svoje vrhunske rezultate. S druge strane, važno je da utišaš sram, ali i ego.

ODJENI SE PROFESIONALNO

Možda odijelo ne čini čovjeka, no kada tražiš povišicu, obično moraš razgovarati i sa šefovima svojih šefova, zbog čega je dobro da se dotjeraš. Naravno, nemoj pretjerivati. Bitno je da izgledaš profesionalno. Dolaziš li inače na posao u trapericama i majici, ovoga puta dođi u košulji i hlačama na crtu. Osjećat ćeš se pripremljenije i samopouzdanije.

ZAMOLI ZA KRATAK SASTANAK

Mail nije pravi komunikacijski kanal za ovo pitanje. Možda ti je nadređene teško uloviti za sastanak ili ti sam razgovor predstavlja neugodu, no morat ćeš to riješiti usmenom komunikacijom. Pokazat ćeš da vjeruješ kako zaslužuješ povišicu, ali i da je tvoj zahtjev ozbiljan.

ULOVI PRAVI TRENUTAK

Kada od nekoga nešto trebaš, valja pričekati pravo vrijeme. To vrijedi i u ovom slučaju. Ako vidiš da na dan u kojem planiraš pitati za povišicu tvoji nadređeni samo što ne puknu od stresa, odgodi svoje pitanje. Ako je tvoj poslodavac dobre volje, veća je mogućnost da ćeš dobiti povišicu ili promaknuće. S druge strane, odlučiš li se postaviti ovo pitanje kada posla ima preko glave, nemoj se iznenaditi ako dobiješ negativan odgovor.

NE POSTAVLJAJ ULTIMATUM

Nitko ne voli biti stjeran u kut, pa tako ni poslodavci. Prije nego što postaviš ultimatum, moraš znati da postoji mogućnost i da se zapadneš u nepovoljnu poziciju. Ne prijeti otkazom, osim ako doista ne misliš tražiti novo radno mjesto. Ovaj važan razgovor utemelji na iskrenosti i dobroj volji pa će tvoji šefovi to sigurno i prepoznati.