Uz ove upute ćeš bez puno muke pisati seminare

Znamo već, seminari su studentima gubitak vremena, dodatna obaveza i nepotrebno piskaranje. To, i još mnoštvo sličnih rečenica. Djelomično razumijemo frustracije jer da – uzeti će ti još vremena uz sve obaveze koje imaš, ali pisanje seminara zaista ne bi trebalo predstavljati problem. Odlučili smo napisati nekoliko korisnih uputa za što bezbolnije pisanje seminara:

 

  • Pripremi literaturu, pažljivo prouči koju literaturu traži profesor, a ako pronađeš sličnu literaturu koja odgovara tematici, provjeri s profesorom i pripremi se na vrijeme, na ovaj ćeš način izbjeći nepotrebne izmjene literature kasnije. Savjet u startu: Chat GPT se ne računa kao literatura.

 

  • Odaberi temu koja te zanima. Pisanje seminara na temu koja te zanima neće biti zahtjevno, jer ćeš uživati u procesu i učiti o temi koja te pokreće! Ako profesor sam nudi teme, odaberi onu koja ti je najzanimljivija, nemoj čekati i odabrati što ostane, jer će frustracije rasti. 

 

  • Prati upute za pisanje seminara. Ako pravilno proučiš i naučiš upute za pisanje seminara, svaki sljedeći će ti biti lakši. O nepotrebnim korekcijama da ni ne pričamo. Uvijek možeš profesora tražiti i ogledni primjerak pa pogledati tehničke detalje u praksi.

 

  • Napravi raspored pisanja seminara. Uz dobru organizaciju, seminar možeš napisati u nekoliko dana. Dobra struktura rada će ti uvelike pomoći u planiranju. Primjerice, rasporedi si pisanje po poglavljima, i prema tome pronađi literaturu. 

 

  • Pristupaj pisanju pozitivno. Ako u startu gledaš negativno na pisanje seminara i samo nastaviš kukati, sve će ti teže biti uopće započeti. Seminar je samo korak u polaganju predmeta, ako ga prije napišeš, bliže si polaganju i naučiti ćeš nešto gradiva prije učenja za ispit.

 

Nismo ti otkrili Ameriku, ali želimo ti olakšati koliko god je to moguće. Uvijek imaj na umu da je pisanje seminara dio studiranja, i svakako jedan veliki dio kolača koji ti pomaže unaprijediti vještine pisanja, ali i u razmišljanju. Hoće li ti to biti od koristi u budućnosti i na poslu? Naravno. Ako se želiš baviti marketingom, komunikacijama, produkcijom… Od tebe se očekuje da znaš napisati smislenu rečenicu, odnosno tekst. Za to ćeš trebati istražiti ako ne poznaješ temu, zar ne? Eh da, sve to radiš i kad pišeš seminar. 🙂

 

Sretno pisanje!  

#pisanjeseminara #pvzg #upišipvzg #upišikarijeru

Share