Erasmus+ internship u Češkoj

U sklopu Erasmus+ programa odlučio sam se prijaviti za praksu u drugoj zemlji.

Piše: Matija Milan Pišković

U sklopu Erasmus+ programa odlučio sam se prijaviti za praksu u drugoj zemlji. Sama prijava za natječaj bila je vrlo jednostavna uz podršku profesora Šipića. Proces potrage za odgovarajućom kompanijom trajao je oko dva mjeseca, surfajući stranicama poput erasmusintern.org i praxisnetwork.eu. Na njima se mogu naći ponude za praksu u skoro svim područjima. Uz europsku stipendiju koja je osigurana, kompanije nude razne benefite poput mjesečne naknade, džeparca ili smještaja. Moja nova adresa bila je u Češkoj prijestolnici, Pragu.

ZAŠTO SAM IZABRAO PRAG?

Od više prijatelja saznao sam da je Prag multikulturalan grad u Europi, što mi je bio jedan od prioriteta. Bogata povijest i u svako doba godine ulice pune ljudi, bio je okidač da se preselim baš ovdje. Također, nalazi se u centru Europe i blizu je drugih glavnih gradova (Berlin, Varšava, Budimpešta, Beč, Bratislava). Imao sam mogućnosti posjetiti različite turističke ture po gradu na više jezika, što je bilo izvrsno iskustvo. Saznao sam i za studentsku udrugu koja mi je puno pomogla u povezivanju s drugim ljudima na različitim događajima poput interkulturalne večeri i sportska natjecanja.

ZAŠTO SAM IZABRAO PRAKSU U HOSTELU?

Hostel je mjesto gdje cirkulira velik broj ljudi iz različitih dijelova svijeta. Iako sam na početku imao veliku barijeru zbog pričanja engleskog jezika na glas, već nakon nekoliko dana lako sam je razbio. Imao sam mogućnost rada u timu s drugim praktikantima iz Španjolske, Rusije, Italije, Turske, Bjelorusije, Poljske, Francuske i Češke. Također naučio sam raditi u više programa za rezervacije i platformi koje surađuju s većinom hotela i hostela.

ŠTO SAM STEKAO KROZ ERASMUS+ ISKUSTVO?

Ovo iskustvo mi je bilo jedno od ljepših i posebnijih u životu! Erasmus+ mi je omogućio praksu na mjestu gdje sam unaprijedio svoje znanje, sposobnosti, komunikaciju i snalaženje. Osim toga poboljšao sam engleski jezik, naučio kuhati, voditi računa o troškovima, počeo reciklirati otpad i iskusio živjeti u nepoznatoj sredini s nepoznatim ljudima. Stekao sam mnogo prijatelja s kojima sam u kontaktu i dan danas. To me čini sretnijom osobom jer znam da ih jednog dana mogu ugostiti u svojoj zemlji i pokazati im čari svoje Hrvatske.