Naš nastavnik i poznati dizajner Ivan Friščić dizajnirao platnenu torbu za oboljele od raka dojke

Mjesec borbe protiv raka dojke: naš nastavnik i poznati dizajner Ivan Friščić dizajnirao platnenu torbu za oboljele od raka dojke

U subotu 7. listopada 2023. godine obilježen je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke – Dan ružičaste vrpce. Riječ je o događaju u organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska koji već 24, godinu zaredom obilježava sjećanje na sve preminule od ove zloćudne bolesti, ali i na sve na one koji se trenutno bore s istom. S njima u mislima svake se godine okuplja povorka koja kreće od zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (HNK) i kreće se do Cvjetnog trga na kojemu se puštaju ružičasti baloni u zrak koji su zaštitni znak ove manifestacije.

Svake godine sve više tvrtki pridružuje se obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka, a ove godine to je učinio Tekstilpromet koji je u prodaju pustio platnenu torbu s natpisom #breastfriend koju je dizajnirao naš nastavnik na stručnom prijediplomskom studiju Menadžmenta i produkcije u kulturi, Ivan Friščić, priključivši se tako ovoj humanitarnoj akciji. Svi prihodi od prodaje namijenjeni su udruzi Europa Donna Hrvatska.

Rak dojke bolest je koja češće pogađa žene, no među oboljelima mogu biti i muškarci. ,,Prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2020. zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a u 2022. godini od raka dojke umrlo je 647 žena (stopa 32,4/100.000).” navodi se na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Samopregledi i odazivanje na preglede u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke mogu spasiti život.

Foto: Linkedin Tekstilpromet

(Zagreb, 11. listopada 2023.)