Naša profesorica Dorotea Milas u novom Lideru piše o korisnički generiranom sadržaju i autorskim pravima

Sadržaj koji na digitalnim platformama stvaraju sami korisnici (user generated content – UGC) često stvara napetosti između slobode izražavanja i moguće povrede autorskih prava, ističe profesorica Milas u članku koji je upravo objavljen u poslovnom tjedniku Lider.

Brzi internetski rast društvenih medija stvorio je raznoliko područje za stvaranje sadržaja. Danas sredstva za proizvodnju i distribuciju informacija nisu u rukama nekolicine. Danas svatko može stvoriti sadržaj za niz svrha, uključujući vijesti, zabavu, obrazovanje i istraživanje.“ ističe prof. Dorotea Milas, mag. phil. et mag. rel., prodekanica za znanost na Poslovnom veleučilištu Zagreb.

Prof. Milas dalje ukazuje na činjenicu kako se korisnici i kreatori sadržaja na društvenim platformama sve češće suočavaju s opasnošću primjene zakona o autorskim pravima pri ostvarivanju slobode govora, odnosno izražavanja mišljenja. „Digitalne tehnologije, posebice internet, imale su dubok utjecaj na načine na koje se sadržaj stvara, širi i konzumira. Ljudska kreativnost pronašla je nove prostore u kojima se može izraziti, a koji su općenito dostupni gotovo svakoj osobi s internetskim uređajem i vezom.“

Profesorica Milas naglašava: „UGC je kreativni oblik digitalnog izražavanja koji je eksplodirao zahvaljujući tehnološkom razvoju i širenju Interneta. Razlozi za stvaranje i dijeljenje takvog sadržaja su beskrajni. Neosporno je da igra važnu ulogu u kulturnom i političkom sudjelovanju u društvima, dapače, doprinosi stvaranju znanja i informacija, nudi priliku za pričanje priča sa slobodne točke gledišta i povezuje ljude sa zajedničkim interesima. UGC je moćan komunikacijski alat koji, kao nikad prije, daje tolike mogućnosti za ostvarivanje slobode izražavanja.“

No, ovakav način komunikacije ima i svoje negativne strane, a prvenstveno pruža mogućnost korisnicima da generiraju dezinformacije i izmišljotine koje često imaju velik doseg i utjecaj. „Dok je označavanje ili uklanjanje sadržaja zbog kršenja autorskih prava valjan mehanizam, potrebno je pronaći i usuglasiti načine na koje se vlasnici prava mogu obratiti mehanizmima za provedbu autorskih prava, a da pritom ne uguše slobodu javnog izražavanja. Autorska prava i njihova provedba kroz različite mehanizme moderiranja sadržaja na online platformama predstavljaju prijetnju ostvarivanju slobode izražavanja. Kako bismo odgovorili na izazove koje tehnološki razvoj predstavlja za zaštitu autorskih prava, ključno je uspostaviti ravnotežu između legitimnih interesa autora i nositelja prava s općim interesima pojedinaca i zajednice u uživanju njihovih prava na slobodu izražavanja.“, ističe prof. Dorotea Milas.

„Autori i nositelji prava imaju legitimne interese u zaštiti svojih djela i ulaganja, ali ti interesi nikada ne bi smjeli nadmašiti društveni značaj u zaštiti ljudskih prava.“, zaključuje.

Cijeli članak pronađite u specijalu novog broja Lidera od 16. rujna koji je posvećen 15. Weekend Media festivalu u Rovinju.