ERASMUS+ ISKUSTVO NAIDE I KRISTIJANA NA PVZG-U

Naida Mutapčić i Kristijan Laštro studenti su s naše partnerske institucije Visoke škole CEPS – Centar za Poslovne studije Kiseljak koji su u zimskom semestru 2022/2023 godine putem ERASMUS+ mobilnosti pohađali nastavu na Poslovnom veleučilištu Zagreb. Njihovo ERASMUS+ iskustvo prenosimo u nastavku.


NAIDA MUTAPČIĆ

Obavijest na stranici CEPS-a za prijavu studenata na zimski semestar 2022/2023 mi je privukla pažnju. Moja želja za učenjem i stjecanjem novih iskustava me je podstakla da se prijavim na razmjenu studenata na Poslovno veleučilište Zagreb. Sam doček na Poslovno veleučilište Zagreb je, meni, a i drugim studentima ERASMUS + programa pokazao da smo došli na pravo mjesto. Tu smo prvi dan imali priliku da se upoznamo sa profesorima koji su nas proveli kroz ovo veleučilište i dali nam poklone dobrodošlice.

Kroz cijeli semestar, profesori, a i domaći studenti, su uvijek bili na raspolaganju i svako predavanje je bilo jako zanimljivo i zabavno. Profesori su nam kroz predavanja davali različite zadatke koji se tiču Cestovnog prometa i logistike, i na taj način nam približili naš budući posao. Ukoliko sam imala nekih nejasnoća vezanih za administraciju, uvijek sam se mogla obratiti Studentskoj službi gdje sam odmah dobijala odgovore i pomoć. Pored Studentske službe, 24/7 mi je bila na raspolaganju i naša voditeljica programa, profesorica Željka Zavišić, koja me je dodatno uputila sa svim ostalim što je vezano za moj boravak u Zagrebu.

Život u glavnom gradu Republike Hrvatske je prelijepo novo iskustvo. Tokom ovih pet mjeseci, koliko traje zimski semestar, sam upoznala Zagreb i mnogo novih prijatelja. Pored predavanja, imala sam priliku prisustvovati i gledanju Svjetskog prvenstva na Trgu bana Josipa Jelačića i uživati u prelijepoj atmosferi koju naprave Zagrepčani. Pored toga, u ovom periodu je bio Advent, Božić i Nova godina, te sam Zagreb, u ta dva mjeseca, doživjela u punom sjaju.

Preporučam svima kojima se ukaže prilika da idu na razmjenu, da se odluče za Poslovno veleučilište Zagreb jer će tamo steći kvalitetno znanje i prelijepo iskustvo. Hvala mojim kolegama, profesorima, Studentskoj službi te voditeljici programa na Poslovnom veleučilištu Zagreb što ste mi olakšali i uljepšali ovih pet mjeseci. Također se zahvaljujem Visokoj školi CEPS i profesoru Nerminu Paliću koji su mi pružili priliku da doživim ovo iskustvo.

 

(Izvor: https://www.ceps.edu.ba/Novost?id=836)


KRISTIJAN LAŠTRO

Zimski semestar 2022/2023 akademske godine sam proveo u Zagrebu, u sklopu ERASMUS+ program mobilnosti studenata. Na početku bih vas želio uvesti u ovu priču kroz kratak opis grada Zagreba. Kad čujete ime ovoga grada odmah možete osjetiti da je to nešto bogato, veliko i na kraju svega puno različitih mogućnosti koje nam naše male sredine iz kojih dolazimo baš i ne mogu pružiti. Najveći grad po broju stanovnika i glavni grad Republike Hrvatske je jedno predivno mjesto kako za kulturni tako i za intelektualni razvoj nas mladih. Pored svih mogućnosti koje ovaj grad nudi nemoguće je izostaviti kulturne znamenitosti koje ga ukrašavaju. Rado bih neke spomenuo i rekao nešto o njima, ali smatram da je najbolja opcija da sami posjetite grad i uvjerite se u to. Ovo nije bila moja prva posjeta Zagrebu međutim s obzirom na ostale ovo je bilo jedno posebno iskustvo.

Po dolasku u Zagreb odmah sam se prilagodio načinu života kao da tu živim već neko vrijeme. Naravno vrijeme studiranja uvijek dijelimo na dva dijela, a to su predavanja i ispiti. Kada bih rekao da je bilo teško, naporno ili iscrpljujuće lagao bih i sebe i vas. Sasvim je normalno i podrazumijeva se da je potrebno uložiti određeni trud da bi se postigli određeni rezultati međutim ovo je bilo sve tako dobro osmišljeno da nije bilo nekih pretjerano teških dana. Na početku sam većinu slobodnog vremena izdvajao za obilazak grada i naravno shopping koji je jednostavno nemoguće izbjeći ovdje. Kasnije, stekao sam neka nova poznanstva kako sa kolegama tako i sa ljudima iz kvarta u kojem sam stanovao. Dani su tako brzo prolazili da sam tražio način da ih učinim sporijim i što duže ostanem ovdje kako bih stekao što više novih iskustava. Dani su se izmjenjivali, prolazilo je vrijeme, pa su tako došli na red i ispiti. Sve se lagano bližilo kraju.

Prihodi koje sam imao su bili i više nego dovoljni za normalan život tako da bih želio naglasiti da financije nisu bile problem. Nakon što sam se vratio kući ostao sam u kontaktu sa jako puno prijatelja koje sam tamo upoznao. Najbolje od svega je to što okolna atmosfera u kojoj se nalazite jednostavno traži od vas da date svoj maksimum i da se što više trudite i postignete što bolje rezultate.

Svim svojim kolegama bih poručio da slobodno naprave jedan ovakav iskorak jer će naučiti nešto novo i drugačije. Smatram da će im to otvoriti neke nove vidike i da će lakše savladati sve ono što im dolazi kao prepreka za vrijeme studija. Za kraj bih rekao kako je studiranje u nekoj drugoj okolini jako dobro jer upoznajete različite kulture kao i najlakše načine na koje će te se adaptirati u nekoj novoj situaciji.

kristijan laštro

kristijan laštro

(Izvor: https://www.ceps.edu.ba/Novost?id=837)

(Zagreb, 20. ožujka 2023.)