Studenti prve godine Menadžmenta i produkcije u kulturi na terenskoj nastavi u Knjižnici Bogdana Ogrizovića

U ponedjeljak 20. studenoga 2023. održana je terenska nastava studenata prve godine stručnog prijediplomskog studija Menadžmenta i produkcije u kulturi u sklopu kolegija Povijest hrvatske kulture. Na inicijativu nositeljice kolegija izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević studenti su posjetili Knjižnicu Bogdana Ogrizovića smještenu u centru Grada gdje ih je dočekala dr. sc. Jasna Kovačević.

Gospođa Kovačević govorila je o knjižnicama kao ustanovama otvorenim prema ljudima i društvu, zadaći  knjižnica u pružanju usluga korisnicima, osiguravanju građe na različitim medijima kako bi zadovoljila obrazovne i informacijske potrebe te financiranju i nabavki grade u knjižnicama. Studente je upoznala sa poviješću knjižnica i njihovom ulogom u današnje digitalno doba.
Upoznala ih je sa radom i poviješću knjižnice Bogdana Ogrizovića, naše najpoznatije i društveno najaktivnije knjižnice te brojnim kulturnim događanjima koje se izvode u knjižnici. Knjižnica surađuje sa 60-ak kulturnih, i obrazovnih i javnih ustanova te udruga u Gradu Zagrebu (i Hrvatskoj) kao što su vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, izdavačke kuće, strukovne udruge: Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatski P.E.N centar, Hrvatsko knjižničarski društvo, međunarodni kulturni centri: Talijanski kulturni centar, Francuski kulturni centar, Goethe institut.

Knjižnica ima i Središnju knjižnicu Albanaca te uz financijsku potporu Ministarstva kulture o medija skrbi o kulturnim potrebama manjinskog stanovništva Albanaca ne samo u Zagrebu nego i u cijeloj RH.
Studenti su upoznati i sa knjižnicom kao partnerom s Američkim veleposlanstvom te u prostorijama knjižnice postoji Američki kutak. U suradnji s veleposlanstvom održavaju se predavanja o američkoj povijesti, kulturi i civilizaciji.

Dr. sc. Jasna Kovačević tijekom izlaganja upoznala je studente o suradnji s nakladnicima te predstavljanju novih knjiga i autora i brojnim tribinama i okruglim stolovima koji se održavaju u knjižnici, kao i o suradnji sa medijima, a posebice se osvrnula na suradnju sa Trećim program Hrvatskog radija čije se tribine direktno prenose. Dr. sc. Jasna Kovačević autorica je knjige “Narodna knjižnica – središte kulturnog i društvenog života”, a početkom 2024. izlazi joj nova knjiga sa temom knjižnica.

Jasna Kovačević

Nakon završene gimnazije u Slavonskom Brodu, Jasna Kovačević je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala jugoslavistiku i dodiplomski studij bibliotekarstva, a na Sveučilištu u Zadru stekla je akademski stupanj doktorice znanosti iz znanstvenog područja društvenih znanosti, znanstvenog polja informacijskih i komunikacijskih znanosti. Radila je kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti u osnovnoj školi, a od 1988. godine zaposlena je u KGZ Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Od 1998. do 2007. bila je ravnateljica Knjižnice, a nakon ujedinjenja knjižnica u mrežu Knjižnica grada Zagreba radi kao voditeljica Knjižnice. Članica je Hrvatskog knjižničarskog društva, a od 2000. do 2004. bila je predsjednica Komisije za upravljanje knjižnicama pri HKD-u. U razdoblju od 2004. do 2008. bila je članica Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost pri Gradskom uredu za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba. Od godine 2011. do 2015. bila je članica Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost pri Ministarstvu kulture. Međunarodno stručno iskustvo stekla je tijekom studijskog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama (2008. god.), gdje se susrela s različitim modelima knjižničnog poslovanja i organizacije knjižnica, a 2015. godine na poziv Knjižnice A. Nekrasova u Moskvi održala je predavanje o knjižničnim programima i djelatnostima Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića. Autorica (i suautorica) je znanstvenih članaka iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, posebice knjižničarstva. Područja njezina znanstvenog i stručnog interesa su knjižnično poslovanje, knjižnično istraživanje te povezanost nakladničkog i knjižničnog poslovanja. Za svoj doprinos radu u zajednici i afirmaciji žena u kulturnoj i znanstvenoj zajednici 2019. godine je proglašena Zagrepčankom godine, na prijedlog i preporuku Hrvatskog društva pisaca.

(Zagreb, 27. studenoga 2023.)